Nyt værktøj skal hjælpe øjenlæger med at diagnosticere hjernetumorer hos børn
En ny hjemmeside skal hjælpe øjenlæger med at diagnosticere børn og unge med hjernetumorer hurtigere. Målet er at reducere mængden af alvorlige senfølger, som rammer mange af patienterne, lyder det fra en af forskerne bag projektet.
Et barn har nyopståede synsændringer og dobbeltsyn, og oplever desuden også kvalme og hovedpine. Mistænker du som oftalmolog en hjernetumor, eller er der andre differentialdiagnoser?
Den tvivl vil den ny hjemmeside – hjernetegn.dk – adressere. Hjemmesiden skal hjælpe blandt andet oftalmologer med at vurdere børn og unge, som har symptomer på hjernetumorer.
“Der er brug for et værktøj som hjernetegn.dk, fordi nogle børn med hjernetumorer går lang tid, før de bliver diagnosticeret, og det vil vi gerne lave om på. Vi håber på at skabe opmærksomhed, så flere læger tidligere overvejer om symptomer kan skyldes hjernetumorer,” siger Louise Tram Henriksen, der er afdelingslæge på Børn og Unge Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital og en af forskerne bag projektet.
Hjernetumorer – også kaldet CNS-tumorer – hos børn og unge kan være svære at diagnosticere, da symptomerne ofte er uspecifikke og med stor variation. I dag er omkring 80 procent fortsat i live fem år efter diagnosen, men tre ud af fire lever med moderate til svære, invaliderende senfølger.
Hjemmesiden, der er et online evidensbaseret beslutningsstøtteværktøj, er udarbejdet af forskere fra de børneonkologiske afdelinger med input fra blandt andre praktiserende læger, øjenlæger og pædiatere. Forskningsprojektet og hjemmesiden er støttet af blandt andre Børnecancerfonden, Kræftens Bekæmpelse og Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC).
Jo hurtigere des bedre
Hjernetegn.dk indeholder en beslutningsalgoritme, der giver et overblik over, hvornår børn med visse symptomer kan sendes hjem, hvornår de skal ses igen, og hvornår de bør viderehenvises. Det gælder blandt andet for symptomer som øjensymptomer, kvalme og hovedpine, samt anbefalinger til det videre forløb.
“Det kan være svært at vide, hvornår et barn eller en ung skal sendes videre, og den tvivl vi vil gerne reducere. Nogle gange ser vi patienterne her på de børneonkologiske afdelinger sent i forløbet, og det vil vi gerne ændre,” siger Louise Tram Henriksen.
Foreløbige data på området, som er en del af forskningsprojektet, viser – i tråd med tidligere resultater – at forsinkelser i CNS-diagnosen primært sker, efter barnet har været i kontakt med sundhedsvæsenet. Håbet med hjemmesiden er derfor, at flere børn diagnosticeres hurtigere, lyder det fra Louise Tram Henriksen.
Gode engelske erfaringer
Hjemmesiden er inspireret af den britiske kampagne Headsmart, der kørte i 2011, som henvendte sig til både privatpersoner og sundhedsprofessionelle og var udarbejdet på baggrund af en guideline fra det engelske prioriteringsinstitut NICE. Efter den britiske kampagne var tiden til diagnosen reduceret fra omkring 13 til 6,5 uge for børn med CNS-tumorer.
Og samme effekt håber Louise Tram Henriksen, at hjernetegn.dk kan få i Danmark.
“Vi håber at kunne reducere det mest muligt og lægge os op ad de internationale erfaringer, hvor målet har været at reducere det diagnostiske interval til fire uger,” siger hun.
Om det bliver muligt at nedsætte tiden til diagnose, får forskerne svar på i fremtiden, da det er planlagt at monitorere effekten på sigt – både når hjemmesiden har kørt et stykke tid samt længere ude i fremtiden for at vurdere, om det kommer til at have en effekt på senfølger.