Skip to main content

Atypisk anbefaling: Øjenafdelinger kan vælge mellem tre VEGF-hæmmere

Medicinrådet anbefaler, at Vabysmo (faricimab) bliver ligestillet med Eylea (aflibercept) og Lucentis (ranibizumab) til behandling af våd aldersrelateret makula degeneration.

Det nye lægemiddel giver længere behandlingsintervaller for patienterne, men det bliver en individuel vurdering for hver region denne sommer, om man faktisk vil tage den nyeste type VEGF-hæmmer i brug. 

Det bispecifikke antistof hæmmer modsat de andre ligestillede VEGF-hæmmere to signalveje, både Ang-2 og VEGF-A, som indgår i udviklingen af flere sygdomme i nethinden, heriblandt våd AMD. Medicinrådets fagudvalg vurderer, de tre VEGF-hæmmere er lige effektive, både hvad effektmålene synstabilisering, gennemsnitlig ændring i synsstyrke og livskvalitet angår. 

Sjældnere hospitalsbesøg

Hos Danske Øjenlægers Organisation byder man det nye stof velkommen. Formand Peter Jeppesen, der er praktiserende øjenlæge i Vendsyssel Lægeklinik, ser det som en fordel for patienterne:

”Det er jo altid en god ide, når man kan få patienterne sjældnere på sygehuset. Både af hensyn til penge og personaletid, men også af hensyn til livskvalitet for patienterne. Og når man skal give færre stik i øjet, nedsætter man også risikoen for betændelse og andre behandlingsrelaterede bivirkninger og risici,” siger Peter Jeppesen. 

Som Peter Jeppesen fremhæver, skal der gives færre injektioner ind i øjet med det nye stof end de øvrige: 24,9 injektioner vs. henholdsvis 28,3 injektioner (aflibercept) og 36,5 injektioner (ranibizumab) for en gennemsnitlig periode på 5,4 år. 

Formand for Dansk Oftalmologisk Selskab, Daniella Bach-Holm, der også er overlæge på Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, er enig med Peter Jeppesen. ”Særligt det at patienten får samme effekt af behandlingen med et færre antal injektioner, hvilket mindsker risikoen for komplikationer, er vigtigt,” siger den faglige formand.

Hen over sommeren 2023 bliver det op til regionerne af afgøre, om den formodede ekstra pris for præparatet kan opveje sygeplejersketimer, driftsomkostninger, bedre plads i venteværelser og stikkerum og andre økonomiske faktorer på afdelingerne i landets universitetshospitaler, hvor man primært behandler for våd AMD. AMGROS har stillet en regnemodel til rådighed, der kan hjælpe regionerne med at lave deres egen individuelle vurdering. Antallet af patienter, der er i kontakt med hospitalerne på grund af våd AMD, er steget med cirka 600 procent på 10 år. Og hvis udviklingen fortsætter, vil der være 20.570 patienter om året i 2030 med våd AMD, har Danske Regioner opgjort. 

En atypisk anbefaling

Hanne Rolighed Christensen er formand for Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin og desuden ledende overlæge på klinisk farmakologisk afdeling ved Bispebjerg Hospital, hun er ligeledes medlem af Medicinsk Task Force i Region Hovedstaden og Medicinrådet. Hun forklarer, at det er en atypisk anbefaling, som Medicinrådet har lavet: 

”Der er en del forskelle på kapacitet regionerne imellem: Nogle har meget større problemer end andre med at finde tilstrækkeligt mange øjenlæger og sygeplejersker. Derfor er det et gode for nogle, at et stof kan gives sjældnere, som det er tilfældet med faricimab. Der er også forskel på, hvad de forskellige regioner rent teknisk er i stand til: Nogle regioner deler hætteglas op i flere sprøjter på sygehusapoteket og kan herved får få flere injektioner ud af hvert glas, mens andre behandler med sprøjter optrukket på afdelingen eller forfyldte sprøjter. Den slags interne regionale forhold gør, at vi med dette præparat har sat regionerne fri til at træffe den beslutning, der er mest rigtig for dem,” siger Hanne Rolighed Christensen.  

Regioner med forskellige forudsætninger 

Beslutningen om ibrugtagning af ny medicin på det regionale niveau sker typisk i en akse bestående af cheflæger, de regionale lægemiddelkomiteer, sygehusapoteket og regionens økonomer. I Region Hovedstaden har man hidtil brugt aflibercept og her lyder vurderingen ifølge Hanne Rolighed Christensen, at man kan få knap 2,5 doser ud af et enkelt hætteglas, der opsplittes på sygehusapoteket. Det er stadig ikke afklaret, hvilket stof man vil bruge og der er stadig i skrivende stund mails i omløb omkring den endelige beslutning.   

I Region Syddanmark anvender øjenafdelingerne fremover hovedsageligt ranibizumab som hidtil og skifter altså ikke til det nye præparat faricimab: Ranibizumab er aktuelt det mest rationelle valg i forhold til de muligheder, man har i denne region. Deres økonomiske beregninger lavet ved hjælp af AMGROS-støtteværktøjet tager hensyn til alle afledte omkostninger, herunder også hvor mange sprøjter man i Region Syddanmark får ud af et hætteglas, fortæller en af regionens lægemiddelkonsulenter på vegne af Medicinsk Task Force under Det Regionale Lægemiddelråd. 

Hos Region Sjælland forventer man først at lande en beslutning omkring fremtidig brug af VEGF-hæmmere til våd AMD cirka juli eller august, idet man afventer en medicinsk teknologivurdering (MTV). Region Sjælland har hidtil benyttet aflibercept til størstedelen af patienterne, lyder det fra Sekretariatet for Den regionale Lægemiddelkomite. Region Nordjylland oplyser til Medicinsk Tidsskrift, at det nye lægemiddel er taget i brug i regionen til udvalgte patienter, hvor vurderingen har været, at der kunne være en fordel for patienten. 

Region Midtjylland forventer, at størstedelen af nye patienter starter op i behandling med ranibizumab. Den endelige implementering omkring faricimab diskuteres også her stadig.  

De nye anbefalinger er gældende fra september, 2023. 

Medicinrådet anbefaler et råderum, således at 70 procent af den aldrende patientpopluation med våd AMD behandles med det af de tre ligestillede lægemidler, den enkelte region vurderer, er forbundet med de laveste omkostninger. Ved allergiske reaktioner og lignede kan de øvrige 30 procent modtage et af de øvrige førstevalgs-præparater, mens Beovu (brolocizumab) ikke er anbefalet at anvende rutinemæssigt grundet risiko for mere alvorlige bivirkninger.  

Læs de nye anbefalinger