Skip to main content

FAYO-årsmøde bød mange nye øjenlæger velkommen til faget

I weekenden mellem september og oktober holdt Foreningen af Yngre Oftalmologer (FAYO) deres årsmøde i Vejle. Over 100 øjenlæger var til stede til den største årlige begivenhed for yngre danske øjenlæger.

Øjenlæge, ph.d. Yousif Subhi fra Sjællands Universitetshospital er formand for FAYO, der er verdens ældste forening for yngre øjenlæger. Han beretter om et vellykket årsmøde:  

”Vores årsmøde er blevet et af de centrale arrangementer inden for øjenlægefaget herhjemme og vi har i år haft et rigtig godt kursus om akut oftalmologi. Et møde som det her giver os også en mulighed for skabe kontakter og netværk, både med andre læger og med industrien, som også er repræsenteret. Kontakter af den slags er en afgørende faktor for, hvorfor vi fungerer så godt i dansk oftalmologi. Vi kender hinanden og ved, hvordan vi bringer hinanden i spil,” sagde en glad formand efter årsmødet.

Både lærdom og socialt samvær

Formanden fremhæver også, at mange helt nye øjenlæger deltog i årets FAYO-konference, der er løbet af stablen siden 1980’erne.  

Marianne Schou

En af dem var Marianne Schou, der er reservelæge på Øjenafdelingen, Vejle Sygehus.

”Jeg får en masse ud af at være med, og det er godt, at der er så meget fagligt. Man lærer som ny læge kolleger at kende på tværs af regionerne, og det giver mulighed for at etablere samarbejde og fællesskaber omkring både forskning og procedurer i det daglige kliniske arbejde. FAYO-mødet er velegnet for os unge læger også, fordi der er så meget undervisning,” siger Marianne Schou, der også forventer at deltage i 2024-mødet, som skal handle om glaukom.

Bjarke Meinertz Smith er H-læge på Odense Universitetshospitals Øjenafdeling E og var med til FAYO-årsmødet for tredje gang.

Bjarke Meinertz Smith

"FAYO-møderne giver os mulighed for at dyrke noget af det, der præger vores virkelighed i højere grad end det, der foregår i fora præget af flere erfarne overlæger. Årets emne var akut oftalmologi og det er meget relevant, når man har som yngre læge har mange forvagts-funktioner. Øjenspecialet er lille, så man lærer hurtige en række relevante kolleger at kende på tværs af landet med de samme faglige interesser som ens egne. Festmiddagen om lørdagen giver også mulighed for hygge og socialt samvær og at catche op med kolleger, man ikke møder så ofte i sin arbejdshverdag mere," siger Bjarke Meinertz Smith.

Styrker kvalitetsudviklingen fra Øst- til Vestdanmark

Også erfarne øjenlæger er involveret i FAYO-årsmødet, blandt andet bidrager de til at sammensætte et fagligt program. Overlæge Sara Brandi fra Rigshospitalet, Glostrup var en af årets kursusledere i et program, der primært fokuserede på den akutte oftalmologi. Sara Brandi leder Afdelingen for akutte øjensygdomme, hvor hun som nethinde-og øjentraumekirurg er helikopter og fungerer som bagvagternes kirurgiske bagvagt.  

Sara Brandi

”Som mere erfaren læge får man også et stort udbytte af at være med, hvor yngre læger taler sammen og danner fællesskaber. Vidensdelingen bidrager til kvalitetsudviklingen i det kliniske arbejde fra øst til vest, ” siger Sara Brandi.

Hun har ikke selv deltaget på FAYO-årsmødet før nu, hvor hun er kursusleder, men det tilskriver hun det faktum, at hun har fire børn og kalder sit hidtidige fravær fra FAYO-møderne en ”kæmpe fejl.” 

FAYO-årsmødet er udelukkende for medlemmer af FAYO, og det er kun yngre øjenlæger, der kan være aktive medlemmer af FAYO. Yousif Subhi oplever som formand og møde-arrangør stor opbakning til det årlige møde fra selskaberne Dansk Øjenlæge Organisation og Dansk Oftalmologisk Selskab og fra det internationale øjenlægesamfund.  

Verdens ældste forening for yngre øjenlæger

Foreningen af Yngre Øjenlæger (FAYO) blev etableret i 1981 i Vejle. Det er således verdens ældste yngre øjenlægeforening – og fortsat den eneste yngre øjenlægeforening i Skandinavien. Ambitionen er at varetage de yngre øjenlæges interesse i at skabe et godt uddannelses- og arbejdsmiljø. I dag udgør FAYO’s medlemmer omkring en tredjedel af den samlede øjenlægestand i Danmark. FAYO sidder med i komitéer i videreuddannelsesudvalg i regionerne og i nationale og internationale organisationer. Årsmødet er FAYO’s centrale hovedarrangement og har været afholdt siden 1980’erne, med corona-året 2020 som eneste undtagelse.

Hovedpointer omkring akut oftalmologi fra årsmødet

  • Akut oftalmologi involverer mange subspecialer og stiller krav om et bredt vidensgrundlag
  • Visse tilstande kan true syn eller liv, og det er vigtigt at kende vigtige alarmsymptomer
  • Vagtarbejdet handler i høj grad om at få ro på det akutte, afklare truende tilstande og planlægge det videre arbejde indenfor subspecialer
  • Akut oftalmologi involverer også et samarbejde med andre specialer og traumemodtagelser

Kilde: Yousif Subhi, FAYO