Region Sjælland satser på flere praktiserende speciallæger – også i oftalmologi
I Region Sjælland kan patienterene snart begynde at ånde lettet op. For som den første region i landet har regionsrådet her givet grønt lys til at etablere flere speciallægepraksisser, blandt andet en fuldtidsspeciallæge inden for øjensygdomme.
“Det er en glædelig nyhed for os, at man vil øge adgangen til specialistbehandling. Jeg vil jo gerne behandle så mange patienter så godt jeg kan. Men fordi vi har for få speciallæger, og på visse områder slet ingen, som jeg kan henvise til, strander patienterne enten hos mig eller i nowhereland, mens de venter længe på behandling. Og det er jo ikke tilfredsstillende hverken for patienterne eller mig,” siger Camilla Høegh-Guldberg, praktiserende læge i Præstø og formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Sjælland.
Regionens etablering af flere speciallægepraksis er en følge af den nye strategi for speciallæger, som regionsrådet i budgetaftalen for 2024 har afsat 14 millioner kroner til. Og på et regionsrådsmøde 6. februar blev det besluttet i første omgang at satse på de områder, hvor der er længst ventetid, hvilket betyder, at der nu kommer to ekstra speciallæger i psykiatri, en i børne- og ungdomspsykiatri samt en øjenlæge. På sigt kan der komme flere på tale, afhængig af beslutninger i regionsrådet.
Strategien er kaldt Strategi for speciallægehjælp 2023-2028 og sigter mod at skabe et mere omfattende og mere geografisk spredt netværk af praktiserende speciallæger. Udfordringen er i dag, at speciallægerne er koncentrerede i de store byer, at der er for få af dem, og at enkelte specialer ikke er tilgængelige i regionen.
For almen praksis rummer den nye strategi flere fordele, som Camilla Høegh-Guldberg ser det:
“For mig er det her et spørgsmål om, at antallet af læger, og herunder speciallæger, skal passe til det antal borgere og det antal opgaver, der er. Det gør det ikke ret mange steder i Danmark - og slet ikke i Region Sjælland. Det giver ulighed i sundhed. Og her er den nye strategi et skridt i den rigtige retning. Noget andet er, at manglen på speciallæger betyder, at jeg i min egen almen medicinske lægepraksis er nødt til jævnligt at agere ‘speciallæge-light’, for at hjælpe mine patienter, mens de venter. Men her kommer jeg jo hyppigt til kort. Så for mig giver et øget antal speciallæger en bedre arbejdsdag, når jeg hurtigt kan sende patienterne videre til de relevante behandlingstilbud. Og så giver det til gengæld mere tid til mig til at gøre det, jeg med mit speciale i almen medicin er sat i verden for at lave.”
Dermed er hun også sikker på, at en øget og bedre fordelt kapacitet af specialister vil få en positiv konsekvens for rekrutteringen og fastholdelsen i almen praksis. Og det vil hun glæde sig til, idet de nuværende praksislæger i regionen aktuelt er presset til det yderste. For mens antallet af patientkontakter i almen praksis er 5,6 millioner årligt i regionen og har været det konstant i ti år, så er antallet af praktiserende læger dalet med 15 procent, ifølge lægernes egne beregninger. Og samtidig foregår udflytning af opgaver fra sygehusene ikke kun til speciallægepraksis, men også til de praktiserende læger, påpeger Camilla Høegh-Guldberg.
Mere fleksible organisationsformer
Udmøntningen af speciallægestrategien er netop gået i gang. Snart vil der blive opslået ekstra ydernumre forskellige steder i regionen, og ifølge enhedschef Tina Haar i afdelingen Det nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, vil konsekvenserne blive tydelige for borgerne allerede i år – hvor de dels vil opleve, at kapaciteten af specialistbehandlinger øges, dels at de ikke behøver rejse så langt for at få dem.
“Ud over flere ydernumre til speciallæger kræver strategien også, at der skal gøres brug af mere fleksible organisationsformer. Det kan ske ved etablering af praksisfællesskaber eller sundhedshuse, hvor flere speciallæger og praktiserende læger bor under samme tag, eller det kan ske via satellitklinikker, hvor speciallæger med praksis i ét område praktiserer i et andet område en eller to dage om ugen. Desuden arbejder vi frem mod at skabe tværfaglige og tværsektorielle samarbejdsrelationer mellem speciallægepraksis, sygehusene, almen praksis og den øvrige praksissektor samt kommunerne. Blandt andet for at opnå en større synergi og mere smidige behandlingsforløb uden unødig ventetid eller forværring af sygdommen,” fortæller hun.
Endnu et led i planen er at understøtte en omstilling af sundhedsvæsenet, hvor langt flere ambulante undersøgelser, behandlinger og kontrolforløb fremover varetages i speciallægepraksis fremfor på sygehusene. Og samtidig er det tanken, at speciallægerne i højere grad skal stille deres specialistviden til rådighed for blandt andre praktiserende læger.
Speciallægerne er positive
Tina Haar forventer ikke de store problemer med at rekruttere det ønskede antal speciallæger. Og det gør formanden for Foreningen af Praktiserende Speciallæger, Ann-Louise Reventlow-Mourier, heller ikke:
“Vi har ingen problemer med at få besat speciallægestillinger, når der slås ydernumre op. Heller ikke når de er placeret i områder væk fra de store byer. Og når man gerne vil øge kapaciteten, kan man jo også se på fordelingen af speciallæger mellem praksis og sygehuse. For i takt med, at man udlægger opgaver fra sygehusene til praksissektoren, vil det være naturligt at se på, om der skal følge speciallæger med. Helt generelt er der de sidste ti år kommet 10.000 flere speciallæger på sygehusene, mens der er kommet nul flere i praksissektoren. Og det harmonerer jo ikke.”
Ann-Louise Reventlow-Mourier er glad for det skridt, som Region Sjælland har taget med den nye strategi og vil gerne opfordre de øvrige regioner til at følge trop.
Foruden at PLO-formanden i Region Sjælland, Camilla Høegh-Guldberg, forventer at speciallægestrategien vil bidrage til at understøtte rekruttering og fastholdelse af praktiserende læger regionalt, har hun også stor forventning til, at regionen som et naturligt næste skridt vil barsle med en ny strategi også for almen praksis. Med regionernes aktuelle fokus på bæredygtige sygehuse, minder hun om, at en forudsætning for disse er en velfungerende og bæredygtig praksissektor - inklusive praktiserende læger, speciallæger, psykologer, fysioterapeuter og mange flere.