Patienter i behandling for våd AMD kan få nye briller tidligere end antaget
Øjenlæger tilråder typisk patienter i behandling for våd AMD at udsætte optikerbesøg, indtil den subretinale væske er aftaget. Nyt dansk studie indikerer imidlertid, at denne anbefaling bør nuanceres for at undgå, at patienter venter meget længe på at få nye briller.
Patienter med våd AMD venter til tider år på at få nye briller. Det er ofte en stor frustration for patienterne, at de skal udsætte køb af nye briller, indtil den subretinale væske er aftaget.
Men sådan behøver det heller ikke altid være, indikerer det nye danske studie, som lige er blevet præsenteret på den europæiske øjenkongres EURETINA 2024 i Barcelona.
I studiet har forskerne undersøgt virkningen af subretinal væske på synet, hvor +0.25 D blev betragtet som en klinisk betydningsfuld forandring, da dette er den mindste refraktive ændring i brilleglas. På tværs af alle de modellerede aksiale længder og hornhindekurvaturer førte en subretinal væske på 75 µm eller derunder til en hypermetropisk forskydning på maksimalt 0,22 D.
”Det har ikke nogen klinisk signifikant refraktiv påvirkning at vente på, at en subretinal væske på 50–75 µm eller mindre forsvinder helt. Med dette studie slår vi et slag for, at man måske vejleder patienterne anderledes end hidtil. Patienter med mindre mængder subretinal væske kan godt få nye briller, før den sidste væske er forsvundet, ”siger Marianne Guldager Schou, tidligere I-læge på Vejle Øjenafdeling og nu ph.d.-studerende på Øjenafdeling E ved Odense Universitetshospital.
For SRF-højder mellem 10 og 200 µm varierede den hypermetropiske forskydning fra 0,02 til 0,60 D efter forskernes beregninger, som er foretaget ud fra en valideret formel. De mindste aksiale længder og største SRF-højder resulterede i de højeste hypermetropiske forskydninger. Virkningen blev undersøgt i forskellige størrelser i øjne med en aksial længde på 22, 24 og 26 mm og en gennemsnitlig forreste hornhindes krumningsradius på 7,5, 7,7 og 7,9 mm.
Der findes ingen overordnede kliniske retningslinjer på området, men Marianne Guldager Schou er overbevist om, at det er gængs praksis blandt danske øjenlæger at tilråde udsættelse af nye briller, mens patienterne modtager behandling for våd AMD.