Danske øjenkirurger har gode resultater med nyt dræn til operation for komplekst glaukom
Et nyt dræn kombinerer det bedste fra de tidligere dræn-typer og udgør således et nyt alternativ til patienter med kompleks glaukom. I september måned blev patient nummer 100 opereret med det nye dræn på Øjensygdomme, Aarhus Universitetshospital.
Det nye dræn, Paul Glaucoma Implant, blev godkendt til brug i EU allerede i 2018, men det var først omkring 2021, at man på Aarhus Universitetshospital begyndte at tage notits af det nye dræn. interessen blev vakt grundet tilkomsten af nye lovende studier. Et multicenterstudie fra 2020, der undersøgte effektiviteten af Paul-drænet hos 82 patienter, demonstrerede en succesrate på omtrent tre fjerdedele ved etårigt follow-up.
For to et halvt år siden blev det nye dræn taget i brug i Østjylland. På Aarhus Universitetshospital anvendte man indtil da to typer dræn, som har været i brug de sidste knap 20 år, fortæller teamansvarlig speciallæge Niklas Telinius fra hospitalets øjenafdeling. Det ene dræn er især effektivt, når det kommer til at sænke trykket i patientens øje, men det er fire til seks uger om at give den ønskede effekt og har en tilbøjelighed til at sænke trykket for meget. Det andet dræn har en hurtigere virkning, men er mindre effektivt.
”Det nye dræn kombinerer det bedste fra begge verdener og fungerer fra begyndelsen. Det er effektivt, og sjældent for effektivt således at trykket sjældent bliver for lavt. Det kan vi se på kohortestudier, der er lavet om drænet, og som bekræfter vores egne kliniske erfaringer,” siger Niklas Telinius.
Mindre risici for infektion og skader på hornhinden
Drænet er tiltænkt patienter med grøn stær, der ikke har haft den ønskede effekt af en traditionel operation og patienter (inklusiv børn) med sekundær grøn stær, herunder neovaskulær, lukketvinkel glaukom eller traumatisk glaukom. Dræn er ofte den bedste løsning til svært syge og komplicerede øjne, hvorfor udvikling indenfor dette område er til gavn for nogle af de patienter, som har mest brug for hjælp – selvom de ikke udgør den store majoritet, siger Niklas Telinius.
Planen er, at alle tre glaukom-kirurger på Aarhus Universitetshospital skal bruge drænet, og der arbejdes mod dette mål via oplæring.
”Mange patienter vil stadig få brug for tryksænkende øjendråber efter operation, men det er i et mindre omfang end hidtil med de ældre dræn. Den nye slange er derudover på 467 mikrometer, hvor de gamle var omkring 600 mikrometer i diameter. Den fylder mindre på øjets overflade og i øjet, og man må derfor gå ud fra, at der er mindre risiko for infektioner og skade på hornhinden, hvilke er nogle af de komplikationer, vi typisk frygter på den lange bane” siger Niklas Telinius.
Tradition for innovation inden for glaukom
Susanne Krag, pensioneret overlæge og tidligere leder af Grøn stær-afsnittet under Øjensygdomme på Aarhus Universitetshospital, introducerede dræn i Danmark for knap 20 år siden, og har været en frontfigur på området.
Rune Salling Holmbjørn er i dag ledende overlæge på Øjensygdomme, Aarhus Universitetshospital. Han betoner universitetshospitalernes rolle, når et kommer til at varetage de mest avancerede former for kirurgi, det højt specialiserede og det sjældne.
”Med det ansvar følger også, at vi holder os opdaterede på den nyeste udvikling, og meget gerne er med til at præge og drive udviklingen inden for vores fag ved at indføre nye metoder, operationer og forskning. Indførelsen af Paul-drænet i Danmark er et fint eksempel på dette. Og så binder det en fin tråd, at det samme team som indførte dræn til glaukomkirurgi i Danmark i sin tid nu med den nye generation af glaukomkirurger viderefører denne arv.”
Rigshospitalet: Fladere læringskurve
Man bruger også Paul Glaucoma Implantet i København og i Odense. I København har man brugt drænet i halvandet år.
Daniella Bach-Holm er uddannelsesansvarlig overlæge og leder af Glaukomteamet på Afdeling for Øjensygdomme ved Rigshospitalet. Hun udtaler sig også positivt om drænet.
”Vores erfaringer er for så vidt gode. Vi vurderer også, at drænet er mere skånsomt for hornhinden og at øjentrykket bliver lavere i forhold til det dræn, vi brugte tidligere – herudover er der justeringsmuligheder med dette dræn. Til gengæld varer operationen en anelse længere, da man skal om bag øjenmusklerne med drænet. Læringskurven er også en anelse fladere af samme grund,” siger Daniella Bach-Holm.
På Rigshospitalet er fire ud af otte glaukom-kirurger oplært i brug af drænet, og i hovedstaden er omkring 105 patienter til dags dato blevet opereret.
Kompleks grøn stær bliver behandlet i Aarhus, Odense, Aalborg og København. Det medicotekniske firma, som øjenlægerne på Aarhus Universitetshospital har været i dialog med omkring at få drænet til Danmark, er nu også ved at få drænet distribueret i Sverige og Norge. 17 lande globalt har taget drænet i brug.