DØO-formand minder om nærhed som en faktor ved grå stæroperationer
Der kan være økonomisk gevinst ved udbud af grå stæroperationer. Det anerkender DØO-formand Peter Jeppesen, men han minder om faren ved sektorovergangen og øget afstand for patienterne.
Sundhedsøkonom Lars Ehlers fra Nordic Institute of Health Economics har i Oftalmologisk Tidsskrift gjort opmærksom på, at Region Midtjylland kan hente en mulig økonomisk besparelse, hvis de sendte grå stæroperationer i udbud, som det er tilfældet i Region Nordjylland og Region Hovedstaden.
I Region Midtjylland har praktiserende øjenlæger for nylig fået forhøjet deres kvote, sådan at de kan operere flere øjne. Det er det, der har fået Lars Ehlers – såvel som Region Nordjyllands nuværende cheflæge – til at undre sig over, at man ikke har forsøgt udbudsvejen for at spare penge.
Hos Danske Øjenlægers Organisation ser man dog anderledes på sagen. Peter Jeppesen er formand for organisationen, og repræsenterer dermed praktiserende øjenlæger, der opererer i henhold til §64-aftalen. Han har derudover også udbudsaftale med Region Nordjylland om grå stærkirurgi i sin klinik i Vendsyssel.
Peter Jeppesen anerkender, at der kan være penge spare ved at lave højvolumendrift på et privathospital.
”Men det er mindst lige så vigtigt at almindelige og hyppigt foretagne behandlinger tilbydes tæt på patienternes bopæl. De 12 praktiserende øjenlæger, som udfører grå stærkirurgi i Region Midtjylland, er placeret ud over Region Midtjylland, og er således med til at borgere kan behandles tæt på deres bopæl. Der indgår lidt samme forhold i udbuddet i Region Nordjylland, hvor der er krav om at grå stæroperationerne tilbydes mindst tre forskellige steder i regionen. Men stadig kan nogle patienter have længere til en udbudsklinik, end hvis deres lokale øjenlæge kunne lave operationen,” siger Peter Jeppesen.
”De øjenkirurger som opererer i egen praksis er rutinerede med hver især mange tusinde operationer på CV’et. Man kunne frygte at en privatklinik, som kommer i bekneb med at kunne have kirurger nok, vil anvende mere urutinerede kirurger.”
Peter Jeppesen nævner som et eksempel en sag omtrent 20 år tilbage i Region Hovedstaden, hvor et udbud gik til en klinik i Glostrup, som anvendte øjenlæger fra Polen uden tilstrækkelige kompetencer.
Fordyrende efterkontroller
Peter Jeppesen minder også om, at taksten for grå stær udført ved de praktiserende speciallæger er inklusiv en efterkontrol hos øjenlægen.
”Det er en efterkontrol, som jeg har indtryk af, at flere af de privatklinikker, som opererer gennem det udvidede frie sygehusvalg, har erstattet af en telefonopringning. Hvis der så er problemer efter operationen, ender disse patienter tit alligevel ved en praktiserende øjenlæge eller på et offentligt sygehus. Dette belaster så økonomien for regionen, uden det er privatklinikken, som betaler for de ekstra kontroller,” siger Peter Jeppesen.
De patienter, som opereres under kvoterne ved de praktiserende øjenlæger, er patienter, som er kendt hos de praktiserende øjenlæger, og derved minimeres risikoen for tab af information og fejl ved sektorovergang til en privatklinik, siger Peter Jeppesen.
”Endvidere er der så administrationsomkostningerne til omvisitering gennem det frie udvidede sygehusvalg eller gennem en udbudsaftale, som belaster det administrative apparat. Disse omkostninger er ikke taget med i den beregning, der er bragt i jeres artikel,” siger Peter Jeppesen.
Oftalmologisk Tidsskrift: Giver det ikke kasketforvirring, at du både er formand for de praktiserende øjenlæger og samtidig driver en form for privathospitalsvirksomhed sideløbende med grå stærkirurgien? Du har på en måde en fod i begge lejre?
”Det mener jeg ikke. Jeg prøver ikke at påvirke regionerne til at vælge udbudsaftaler fremfor §64-aftaler eller omvendt,” siger Peter Jeppesen.
§64-aftalen omkring samarbejde mellem speciallæger og regionerne
§64-aftalen er en mulighed i henhold til overenskomst om speciallægehjælp indgået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Speciallæger. Aftalen gør det muligt for regionen at indgå aftale med praktiserende speciallæger om operationer og behandlinger med videre, som ikke er aftalt i overenskomsten. 12 praktiserende øjenlæger (geografisk fordelt over hele regionen) har i dag en § 64-aftale med regionen, så de kan foretage operationer for grå stær. De har i dag hver en kvote på 395 operationer om året. Øjenlæger, som ikke opererer for grå stær, henviser patienterne til hospitalerne.