Nyt studie fastslår: Børn opereret for grå stær skal have livslang opfølgning
Grå stær-kirurgi i barndommen muliggør et liv som normalt seende, men opfølgningen af de opererede børn bør være livslang, da langtidsrisikoen for at udvikle grøn stær er tæt på 50 procent.
Sådan lyder konklusionen i et studie om arvelig grå stær hos børn, som netop er blevet præsenteret på den nordiske øjenkongres NOK 2024, der fandt sted i Kuopio i Finland.
Det var læge Diana Chabané Schmidt fra Afdeling for Øjensygdomme på Rigshospitalet, som præsenterede de nye resultater. Hun er førsteforfatter til studiet, og i juni i år forsvarede hun sin ph.d.-afhandling, der ligeledes handler om øjenkirurgi i barndommen.
”Tidligere studier har vist, at risikoen for grøn stær efter grå stæroperation hos børn er mellem seks og 58 procent. Dette er dog hos børn, som er opereret i deres første leveår, og man ved, at risikoen stiger, jo tidligere man bliver opereret. Da de patienter, som deltog i vores studie, var omkring syv år, da de blev opererede, var vi overraskede over, at risikoen for grøn stær var så høj,” siger Diana Chabané Schmidt.
”Da grøn stær er en snigende øjensygdom, som giver gradvist irreversibelt synstab, er det meget vigtigt at diagnosticere tidligt og påbegynde behandling. Med dette studie har vi vist, at livslang opfølgning for grøn stær er vigtig i denne patientgruppe, da vi kan forhindre omfattende synstab ved tidlig indsats,” siger Diana Chabané Schmidt.
Markant øget risiko
Det nye studie har set på patienter, der blev opereret for arvelig grå stær (Marners katarakt) i barnealderen i perioden mellem 1940 og 2021. De blev undersøgt for sekundær grøn stær eller forhøjet tryk i øjet. Studiet inkluderede 52 patienter, som deltog i en øjenundersøgelse samt 16 patienter, som udelukkende bidrog med deres sundhedsjournaler.
Studiet finder, at langtidsrisikoen for at få sekundær grøn stær eller forhøjet tryk i øjet var 47,7 procent ved 70-årsalderen. 12 ud af de i alt 68 patienter havde grøn stær (18 øjne), og fem patienter (otte øjne) havde forhøjet tryk i øjet.
”Et svensk studie har tidligere undersøgt forekomsten af grøn stær hos 70-årige i Gøteborg, og har fundet en risiko på 4,8 procent. Derfor er der markant øget risiko for sekundær grøn stær hos patienter opereret for grå stær i barnealderen,” siger Diana Chabané Schmidt.
Praksisændrende afhandling
Efter operation for grå eller grøn stær skal børn have øjendråber med binyrebarkhormon for at forhindre betændelse i øjet. Nogle børn udvikler binyrebarkhormonmangel af dråbebehandlingen. Tidligere publicerede forskningsfund fra Diane Chabané Schmidts ph.d.-afhandling har ført til en ændret praksis på Rigshospitalets øjenafdeling.
Diane Chabané Schmidt har gennemgået sundhedsjournaler fra børn under to år, som var opereret for grå eller grøn stær mellem 2017 og 2021, og som er undersøgt for binyrebarkhormonmangel. Her fandt hun, at 12 ud af 49 børn havde haft binyrebarkhormonmangel, samt at der var en sammenhæng mellem tilstanden og dagligt tilskud af binyrebarkhormon per kilo kropsvægt. De fleste børn, som udviklede binyrebarkhormonmangel, var under seks måneder gamle. Tre børn med binyrebarkhormonmangel fik påvirket vækst, og havde gentagne hospitalsindlæggelser med symptomer associeret med binyrebarkhormonmangel.
”Aldersgrænsen for hvornår vi tester børnene er derfor på Rigshospitalet sænket fra to år til seks måneder,” siger Diana Chabané Schmidt.
Børn bliver opereret for grå og grøn stær på Rigshospitalet og på Aarhus Universitetshospital.