Helvedesild i øjet til debat på EuCornea: Skal øjenlæger anbefale vaccine?
Omkring 20-30 procent af befolkningen vil i løbet af livet udvikle helvedesild et sted på kroppen, heraf vil én ud af fem få udbruddet i øjet eller øjenomgivelserne, såkaldt Zoster Ophthalmicus. På årets centrale hornhindekongres blev det diskuteret, om øjenlæger skal anbefale vaccine til især ældre patienter.
15th EuCornea Annual Congress fandt sted 24-26. maj i Paris og professor, overlæge Jesper Hjortdal fra Øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital var chairman på et symposium kaldet ’What’s New in Corneal Infection?’
Fra dette symposium fremhæver han en debat om helvedesild, der især rammer den ældre del af befolkningen. Zoster Ophthamicus giver specielt hornhinde- og regnbuehindebetændelse og mange af de, der rammes, får varige mén.
Der findes en forebyggende vaccine mod helvedesild, Shingrix-vaccinen. Den indeholder et overfladeprotein fra varicella zoster-virus (skoldkoppevirus) og markedsføres herhjemme, men er ikke i udbredt brug. Det skyldes formentlig, at at borgerne selv skal betale for den, vurderer Jesper Hjortdal. Singrix-vaccinen har en effektivitet på cirka 90 procent over en fireårig periode.
”I Danmark har man ikke iværksat større initiativer for at fremme vaccination mod helvedesild. Her adskiller Danmark sig fra USA, hvor man laver store kampagner om helvedesild og vaccination, når man er fyldt 50 år. Vaccinationsdækningen i USA er dog stadig lav, kun cirka tre procent af personer over 50 år er vaccineret mod helvedesild. Efter et udbrud af helvedesild er det ikke alle, især blandt ældre, der udvikler nok antistoffer til at beskytte mod nye udbrud,” siger Jesper Hjortdal.
Overvej vaccine efter 6-12 måneder
Jesper Hjortdal fortæller, at en amerikansk kollega, der også deltog på kongressen, typisk anbefaler sine patienter at blive vaccineret seks til 12 måneder efter et udbrud af helvedesild for blandt andet at beskytte mod fremtidige øjekomplikationer.
”Selvom der mangler gode studier af, om en sådan vaccination har den ønskede beskyttende effekt, vil jeg også opfordre de patienter, jeg møder med helvedesild i øjet, til at blive vaccineret, når de efter seks til 12 måneder er kommet til kræfter igen,” siger han.
Jesper Hjortdal er formand i selskabets internationale bestyrelse og modtog The K.K.K. Lundsgaard Gold Medal ved Nordisk Oftalmologisk Kongres i Kuopio i Finland i august for sit omfattende og internationale arbejde med hornhindesygdomme.
EuCornea-kongressen har typisk 400-500 deltagere, der kommer fra både EU, Asien, Sydamerika og USA. Jesper Hjortdal opfordrer alle kolleger med interesse for hornhindens sygdomme til at deltage i den næste kongres, som finder sted i Prag maj måned, 2025.