Skip to main content

Millionbevilling til øjenprofessor fra Odense Universitetshospital

Jakob Grauslund

Velux Fonden har bevilliget 11 millioner kroner til professor, overlæge Jakob Grauslund. Han skal stå i spidsen for et nationalt øjenprojekt, der sigter mod at gøre opfølgningen af patienter med kroniske øjensygdomme bedre og mere præcis.

Øjenspecialet er et af de områder, der er særligt udfordret, grundet store grupper af kroniske patienter, som har behov for langvarige behandlingsforløb, skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Det er især en udfordring at få opdateret og indført nye retningslinjer og behandlingstiltag inden for området, fordi de fleste øjenpatienter bliver fulgt hos praktiserende øjenlæger, hvorimod forskningen typisk udgår fra sygehusafdelingerne, som traditionelt kun tilser de mest syge patienter.

”I et tidligere projekt viste vi, at det er muligt at samle danske øjenlæger i hele landet fra både speciallægepraksis og sygehusafdelingerne. Dette har givet os en enestående mulighed for at lave store nationale undersøgelser, som kan føre til bedre individualiserede og evidensbaserede retningslinjer,” udtaler ledende overlæge og professor Jakob Grauslund, der også er forskningsleder på Øjenafdeling E og derudover tilknyttet Steno Diabetes Center på Odense Universitetshospital. 

Bevillingen er givet til projektet GARDEN, som bliver det største af sin art på verdensplan. Håbet er at kortlægge omfang og risikofaktorer ved øjensygdommene, så forskere og læger kan opdatere de nationale retningslinjer.

Om projektet

GARDEN (Glaukom, AMD og Diabetisk retinopati: Fra Epidemiologi til National Implementering) er et femårigt nationalt registerprojekt, som har til formål at klarlægge omfang og identificere særlige risikofaktorer hos danske patienter med de tre kroniske øjensygdomme. Det er de tre store grupper af kroniske øjensygdomme diabetisk øjensygdom, grøn stær og aldersrelateret makula degeneration (AMD), som er inkluderet i det nye store registerprojekt.

Data indsamles fra seks nationale registre. På den måde det bliver muligt at studere diagnoser, medicinforbrug og behandlingstiltag hos alle Danmarks øjenpatienter med disse sygdomme.

Ved hjælp af de nationale sygdomsregistre vil det være muligt at følge patienterne i op til 25 år og dermed finde hidtil ukendte mønstre, som kan forudsige, hvordan sygdommene udvikler sig hos forskellige patienter.