Skip to main content

Faricimab opretholder synsforbedringer med forlængede intervaller hos patienter med RVO

Antistoffet Vabysmo (faricimab) har i nye fase III-studier demonstreret vedvarende udtørring af nethinden i op til 72 uger samt en sikkerhedsprofil i overensstemmelse med tidligere studier.

I oktober måned blev positive toplineresultater fra globale fase III-multicenterstudierne BALATON og COMINO offentliggjort. Studierne har undersøgt effekt, sikkerhed og effektvarighed med faricimab hos 1272 patienter med makulært ødem relateret til retinal venetrombose (RVO).

Én af de interessante aspekter ved faricimab er, ifølge speciallæge Lasse Cehofski fra Odense Universitetshospitals Øjenafdeling E, at det er den første og eneste behandling, der målrettet hæmmer to af de signalveje, der er associeret med flere synstruende nethindetilstande, nemlig VEGF og angiopoietin-2.

”Vores forskning på dyremodeller og på væske fra øjets forreste kammer har vist, at RVO er multifaktoriel tilstand, hvor en bred kaskade af proteiner ændrer sig. Det er derfor rigtigt spændende, at vi som øjenlæger får mulighed for at give en ny behandling, der er rettet mod to forskellige angrebspunkter,” siger Lasse Cehofski, der også sidder i et uafhængigt advisory board hos producenten Roche.     

”Mange af de patienter, jeg møder med RVO har brug for injektioner med korte intervaller. Vi har desuden et betydeligt antal patienter med RVO, der har gået hos os i mere end ti år. Derfor tror jeg, at der en gruppe af vores patienter, der vil kunne få glæde af det her – også i kraft af de behandlingsintervaller, som er dokumenteret i fase III-studierne.”

Patienterne blev i dobbeltstudiet først randomiseret til at modtage enten seks månedlige injektioner faricimab 6,0 mg eller aflibercept 2,0 mg. Fra uge 24 til uge 72 modtog alle deltagere faricimab ved hjælp af en dosisplan, der tillod tilpasning af behandlingsintervallet i overensstemmelse med den enkelte patients respons på behandlingen.

Potentielt tredje indikation for antistoffet

Data viste, at personer behandlet med faricimab forlængede deres behandlingsintervaller således, at de kun behøvede behandling op til hver fjerde måned. Samtidig opretholdt patienterne de synsforbedringer, der blev opnået i de første 24 uger af studierne. Individualiserede justeringer blev foretaget på baggrund af forandringer i central subfield thickness (CST) og best corrected visual acuity (BCVA). Faricimab fortsatte med at vise vedvarende udtørring af væske i retina fra baseline op til uge 72 målt ved reduktion af tykkelsen i den centrale subfield.

Dette er første gang, at visuelle og anatomiske forbedringer er blevet opretholdt i mere end et år ved brug af en personlig "treat-and-extend" dosisplan i globale fase III-studier for både RVO og okklusion, lyder det i en pressemeddelelse fra Roche. I begge studier var faricimab generelt veltolereret, og sikkerhedsprofilen var i overensstemmelse med tidligere studier.

Faricimab har siden maj 2023 været anbefalet i Danmark til behandling af våd AMD og diabetisk makulært ødem. RVO vil således være tredje indikation for faricimab, hvis Medicinrådet anbefaler antistoffet hertil.

”Jeg forventer, at faricimab bliver anbefalet af Medicinrådet også til denne indikation. Der er ikke rapporter om, at faricimab  skulle have en anden sikkerhedsprofil end de præparater, der allerede er på markedet,” siger Lasse Cehofski.

Han minder dog om, at han som dansk læge endnu har til gode at se, hvordan faricimab rent faktisk fungerer til patienter med RVO i en real world setting.

Tilsammen påvirker våd AMD, diabetisk makulært ødem og RVO omkring 70 millioner mennesker globalt, og er blandt de førende årsager til synstab, fremgår det af pressemeddelelsen fra Roche.