Skip to main content

Videreuddannelse af øjensygeplejersker fastholder personalet

På Aarhus Universitetshospital har man udviklet og etableret en toårig videreuddannelse for øjensygeplejersker. Den faglige opgradering har givet øjensygeplejersker et øget fokus på egen faglighed og bidraget til yderligere arbejdsglæde.

I alt 12 sygeplejersker fra henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Gødstrup deltog på første hold af uddannelsen i 2021. De havde gennemsnitligt 11,6 års erfaring. Et år efter endt uddannelse var alle 12 sygeplejersker stadig ansat i afdelingen. Til sammenligning var der en udskiftning på 10 procent blandt afdelingernes øvrige sygeplejersker.

Det fremgår af en forskningsartikel skrevet af lederne samt de udviklings- og uddannelsesansvarlige på Øjensygdomme, Aarhus Universitetshospital.

”Lægerne på vores afdeling er uddannet til at være øjenlæger. Det er sygeplejerskerne ikke. Ved at give de erfarne sygeplejersker videreuddannelse var det vores hypotese, at det også kan hjælpe på fastholdelse og tilknytning. Det har vist sig at holde stik, hvorfor vi i dag har udvidet uddannelsen til nationalt niveau,” siger en af artiklens forfattere, Lone Hauritz, hun er også chefsygeplejerske på Afdeling for Øjensygdomme, Aarhus Universitetshospital.

I øjeblikket er hold 3 i fuld gang med ’Videreuddannelse i oftalmologisk sygepleje’. Her deltager øjensygeplejersker fra Aalborg, Randers, Silkeborg, Gødstrup, Vejle, Sønderborg, Odense og Aarhus Universitetshospital. I september 2024 begynder et nyt hold, hvor de kursusansvarlige også håber på deltagelse fra Region Sjælland og Region Hovedstaden. Hermed vil øjenafdelinger fra hele landet være repræsenteret.

Fra sygdomsforståelse til arbejdskultur

Uddannelsen har 13 teoretiske undervisningsdage på første år. På uddannelsen bliver der både undervist i sygdomslære og i sygepleje inden for relevante områder rettet mod øjenpatienten.

Andet år skal man lave et forbedringsprojekt, fremgår det også af forskningsartiklen.

”Det overordnede koncept kan kopieres til alle specialer. En ting er, at sygeplejerskerne lærer en masse teori og sygdomsforståelse. Med forbedringsprojektet baner vi også vejen for en kultur, hvor man selv får øje på det, der skal forandres og selv kan tage initiativ til ændringer. Det ved vi skaber arbejdsglæde," siger Lone Hauritz.

Aarhus Universitetshospital citerer i et LinkedIn-opslag også en sygeplejerske, der har fulgt forløbet.
”Det har været rigtig rart at få lov at gå i dybden med vores speciale. Jeg har været på Aarhus Universitetshospital i en del år, og noget af det, der driver mig, er muligheden for fortsat at udvikle mig. Det giver en faglig stolthed,” udtaler sygeplejerske Line Mulbjerg Christensen.