Optikerforeningen svarer på kritik fra praktiserende øjenlæger: Vi er forpligtede til at henvise
Praktiserende øjenlæger kritiserer omfanget og kvaliteten af henvisninger fra landets optikere. Optikerforeningen henviser til evidens for udbytte af optikerhenvisninger, men medgiver også, at fagområdet har brug for øgede kompetencer.
Oftalmologisk Tidsskrift har bragt en artikel med en række kritikpunkter fra praktiserende angående optikernes henvisninger, der ifølge lægerne ofte medfører tidsspilde og for mange tilsyn med øjenraske patienter.
Per Michael Larsen, direktør hos Optikerforeningen, har følgende kommentar til artiklen.
”Optikerforeningen vil gerne fremhæve, at optikerfaget er en autoriseret sundhedsprofession og derfor selvfølgelig skal leve op til de rammer, autorisationsloven beskriver. Det gælder blandt andet at lave henvisninger til øjenlæger, hvis der er forandringer i øjet, der ikke umiddelbart kan forklares. Et dansk studie publiceret i BMJ Open Ophthalmology (se link herunder, red.) viser, at henvisninger fra danske optikere er relevante og i flere tilfælde har været med til at redde synet hos øjenpatienter.
I forbindelse med arbejdet i task-force på øjenområdet, der netop blev etableret på grund af for lange ventetider hos de praktiserende øjenlæger, og fordi nogle patienter bliver henvist for sent til hospitaler for behandling af blandt andet AMD, har Optikerforeningen allerede anerkendt, at optikerne skal have øget kompetencerne på specifikke fagområder for at kunne løse fremtidens behov for bedre og hurtigere behandling for øjenpatienter.
Optikerforeningen mener også, at en undersøgelse af kvaliteten af henvisninger er relevant. Her ville det give mening også at medtage henvisningerne fra den alment praktiserende læge, og de henvendelser, der kommer til øjenlægen uden henvisning fra andre faggrupper. En norsk undersøgelse (se link herunder, red.) har vist, at henvisninger til de norske øjenlæger fra optikere var mere præcise end henvisninger, der kom fra den alment praktiserende læge.
Det er også værd at overveje, om der fortsat skal være fri adgang til øjenlæger, eller om der med fordel kan indføres et henvisningskrav, som man ser det på de fleste andre speciallægeområder. Dette kunne være med til at sikre, at det i højere grad er relevante personer, der kommer til øjenlægen.”
Studier om optikerhenvisninger
Danish teleophthalmology platform reduces optometry referrals into the national eye care system
Kilde: Optikerforeningen