Øjenlæger om sundhedsreformen: Husk teknologisk innovation og det højt specialiserede
Den største danske sundhedsreform i 20 år er netop blevet vedtaget. Oftalmologisk Tidsskrift har bedt en række øjenlæger kommentere på reformen.
Sundhedsreformen har den nære sundhed som sit erklærede mål.
”Regeringen har indgået en bred politisk aftale om en sundhedsreform, som vil styrke sundhedsvæsnet og rykke det tættere på borgerne,” skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet som det allerførste i deres pressemeddelelse.
En ny Region Øst skal også samle Region Hovedstaden og Region Sjælland i en megaregion blandt andet for at udligne noget af den skævhed, der har været mellem de to regioner blandt andet når det kommer til speciallæger.
Jens Folke Killgaard er professor på Afdeling for Øjensygdomme ved Rigshospitalet, og har kræftsygdomme i øjet som sit særlige forskningsområde. Han finder det godt, at reformen ønsker et opgør med uligheden. Han er dog en smule bekymret på vegne af dem, der - som han selv - sidder med et af oftalmologiens mindre underspecialer.
”Reformen tager ikke nok højde for højt specialiserede funktioner, som den jeg selv sidder i. Jeg har ikke spor imod at tage ud i yderområderne, men det giver ikke mening at sende mig en dag om ugen til eksempelvis Kalundborg. Der er måske en patient om ugen, der har brug for min ekspertise derude, og det er nemmere, at den patient kommer ind til os på Rigshospitalet. Det er en sundhedsreform, der handler om den nære sundhed og de praktiserende læger, og det har jeg det helt fint med. Men jeg håber, at det ikke går ud over de højt specialiserede sundhedstilbud,” siger han.
Flere ubesvarede spørgsmål
Man kan naturligvis også flytte hele Rigshospitalet til Kalundborg, medgiver Jens Folke Killgaard.
”Men så vil der være 2,2 millioner bosat omkring København, der pludselig får langt til højt specialiseret lægehjælp. Transport af patienter og personale fylder meget økonomisk og ikke mindst miljømæssigt, og jeg håber disse faktorer tages med i planlægningen af den kommende region,” siger han.
I det nuværende Region Sjælland, på Øjenafdelingen ved Sjællands Universitetshospital, sidder professor Torben Lykke Sørensen med en række ubesvarede spørgsmål.
”Hvordan bliver processen for sammenlægningen af øjenfaget i det kommende Region Øst? Hvem skal være tovholder? Og bliver der udarbejdet et kommissorium? Der er også spørgsmålet om, hvordan praksissektoren og patienterne bliver inddraget i dette arbejde, som kræver noget overvejelse. Og endelig er der også det mere udefinerbare og overordnede: Hvordan undgår vi magtkampe mellem de nuværende regioner og med praksissektoren på en måde, så vi reelt tænker nyt,” skriver han i en mail til Oftalmologisk Tidsskrift.
Savner fokus på teknologi
Også i det private sundhedsvæsen har man forholdt sig til sundhedsreformen. Danson Muttuvelu er ejer af Øjenlægernes Center i Aarhus, og så er han ejer af det teleoftalmologiske øjenlægenetværk MitØje.
Han oplever ikke, at sundhedsreformen løser, hvad der skal løses.
”Der skulle have været mere fokus på teknologisk innovation. Det er ikke kun eksempelvis praktiserende læger, vi mangler, det er også den rette teknologi til at tage hånd om en befolkning, der bliver ældre, og en vækst i Europa, der slet ikke stiger, som den gør i USA. Hvis alle, bare for at komme med et eksempel, havde adgang til et elektronisk værktøj som en avanceret chatbot i første omgang, ja så var der måske ikke behov for dobbelt så mange praktiserende læger i fremtiden,” siger han.
For Danson Muttuvelu er løsningen nærmere at udvikle udstyr, som kan være tæt på den enkelte borger.
”Personale med en kortere uddannelse skal stå for omsorgen. Kun ved rød alarm skal der tilkaldes en læge. Den form for nytænkning er der ikke tilstrækkelig fokus på i sundhedsreformen. Jeg er i London lige nu i forbindelse med implementering af teleoftalmologiske løsninger. Herovre har politikerne mere klart italesat, at der behov for sundhedsteknologiske løsninger for at gøre sundhed både mere tilgængelig og kost-effektiv,” siger han.
Danson Muttuvelu hentyder til blandt andet et såkaldt Regulatory Innovation Office oprettet i Storbritanien i oktober måned.
Nedbragt ventetid
Nærhed har været et af de mest brugte ord i forbindelse med sundhedsreformen i Danmark. Et andet centralt ord er ulighed. Praktiserende øjenlæger har lange ventelister. Borgere med private sundhedsforsikringer kan derfor ofte blive del af et A-hold, som bliver tilset af en privatpraktiserende øjenlæge, mens mennesker med lavere indkomst og uden sundhedsforsikring bliver et B-hold, som er nødt til at vente på deres tur i køen, før de bliver tilset af praktiserende speciallæge, der arbejder som del af overenskomsten med regionerne.
Christian Lahrmann er praktiserende øjenlæge i Ikast. Han er også næstformand hos Dansk Oftalmologisk Selskab (DOS). I Region Midtjylland er adgangen til praktiserende øjenlæger i øjeblikket præget af op til 50 ugers ventetid.
Fra sin praksis i Midtjylland afventer DOS-næstformanden, hvordan sundhedsreformen bliver realiseret i de kommende år.
”Med reformen er intentionen blandt andet en styrkelse af speciallægeområdet i kvantitet og en mere jævn geografisk fordeling af speciallæger. Udfordringen ligger i, om man kan gøre det attraktivt at arbejde i områder, som indtil nu har haft svært ved at rekruttere og fastholde læger. Indenfor oftalmologien er ventetiden lang i provinsen hos praktiserende øjenlæger. Derfor hilser jeg det velkommen, at man vil styrke den patientnære behandling og sikre kortere ventetid til udredning hos speciallæger,” siger Christian Lahrmann.
Et vigtigt skridt
Også Anna Stage Vergmann, der er læge på Øjenafdeling E ved Odense Universitetshospital, hæfter sig ved de tiltag, der skal foregå på den anden side af hospitalets vægge:
”Den nye sundhedsreform er et vigtigt skridt mod at styrke vores sundhedsvæsen og skabe bedre lægedækning i hele landet. Ambitionen om hurtig adgang til praktiserende speciallæger er positiv, men inden for øjenspecialet vil det kræve flere ydernumre for at kunne realiseres i praksis,” siger Anna Stage Vergmann, der også er ny forperson hos Foreningen af Yngre Oftalmologer (FAYO).