Skip to main content

Regionshospitalet i Gødstrup nedlægger natligt øjenberedskab

Kortere åbningstid for akutte patienter på øjenområdet på Regionshospitalet Gødstrup styrker kapaciteten i dagtiden med fem speciallægedage per måned.

Kun hver fjerde dag har der været brug for natberedskabet på øjenområdet på Regionshospitalet Gødstrup. Det viser opgørelser fra 2022 og 2023. Samtidig mangler der kapacitet på området om dagen, hvor der blandt andet udføres kirurgisk behandling af grå - og grøn stær, behandling af våd AMD og tårevejskirurgi.

På den baggrund har regionsrådet nu besluttet at reducere åbningstiden, skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Regionshospitalet Gødstrup vil fra 1. marts, 2025 således kun modtage patienter på øjenområdet mellem klokken 8 og 21. Patienter med behov for akut øjenlægevurdering uden for åbningstiden henviser Regionshospitalet Gødstrup til øjenvagtberedskabet på Aarhus Universitetshospital.

Vagten har været meget lidt belastet om natten i Gødstrup, forklarer cheflæge Rune Salling Holmbjørn fra Øjensygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

Rune Salling Holmbjørn

”Det er rationel brug af ressourcerne, som vi står og mangler på øjenområdet. Det er vi helt enige om på Regionshospitalet Gødstrup og på Aarhus Universitetshospital. Ved at samle vagten i nattetimerne på AUH, frigives kapacitet svarende til fem speciallægedage om måneden i dagtiden i Gødstrup, hvor mage flere patienter kan få hjælp af de samme kræfter,” siger han.

”Det er klart, at der kan være bekymring blandt de vagthavende (i Aarhus, red.) for, om beregningerne holder. Vi monitorerer derfor udviklingen og følger op på, om den reducerede åbningstid medfører et større træk for personalet i Aarhus end ventet. På AUH følger der ikke nogen økonomi med overtagelsen af vagten, men det er det rigtige at gøre for regionen og for den bedst mulige udnyttelse af de samlede ressourcer i regionen.”   

Beslutningen vil betyde en øget transporttid for de patienter, der påvirkes, på cirka en time. En vurdering fra Sundhedsstyrelsen lyder, at det ikke får behandlingsmæssige konsekvenser for de akutte patienter, der påvirkes af beslutningen, oplyser Region Midtjylland.

Kritisk høringssvar

Den nye beslutning er del af Politisk Sparekatalog 2024, der blev sendt i høring i november 2023.  Dengang blev forslaget fjernet fra kataloget, og der var et høringssvar fra yngre læger fra Øjensygdomme i Region Midt, der var kritiske over for forslaget, fremgår det af regionens politiske redegørelse.

I forbindelse med arbejdet med robustgørelse og kapacitetsudfordringer på øjenområdet kom forslaget frem igen. Regionshospitalet Gødstrup og Aarhus Universitetshospital udarbejder en samarbejdsaftale, der blandt andet søger at imødegå noget af den kritik, som yngre læger har udtrykt.

Rune Salling Holmbjørn, forklarer, at der har været nogle bekymringer omkring rekruttering og fastholdelse i Gødstrup fra nogle øjenlæger.

”Det har været nogle privilegerede vagter præget af begrænset arbejdsbelastning. Det var ikke tænkt som – og er ikke – en spareøvelse, men derimod bedre brug af de ressourcer vi har med relativt begrænsede omkostninger. Det er sund fornuft og i tråd med Vælg Klogt-dagsordenen. Forslaget kom oprindeligt fra afdelingerne selv, så vi er glade for, at det nu gennemføres. Hvis Gødstrup kan få ekstra bemanding i dagtimerne af, at vi tager en ekstra patient hver fjerde nat, så kommer det også os til gode i Aarhus, da vores samlede kapacitet øges,” siger han.