Skip to main content

Nyt professorat til ’børnenes øjenlæge’ fra Rigshospitalet

Ledende overlæge Line Kessel er udnævnt til klinisk professor med særligt fokus på øjensygdomme hos børn.

For Line Kessel er det essentielt at kunne tilbyde børn med synstab de bedst mulige betingelser for at leve et aktivt og selvstændigt liv på trods af sygdommen, skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.  

”Med mit professorat ser jeg frem til at have dedikeret tid til at forske og få resultaterne af min forskning til at leve videre i klinikken til gavn for patienterne. Det er basalt set det min forskning handler om, altså at tilvejebringe viden, der kan hjælpe børnene og deres familier til at få så godt et liv som muligt, på trods af øjensygdom,” udtaler Line Kessel.

Evidens for eksisterende tilbud

Line Kessels forskning er både rettet mod de højtspecialiserede behandlinger som genterapi for genetiske nethindesygdomme samt kirurgisk behandling af grå og grøn stær hos børn, og så forsker hun også i øjensygdomme, hvor der i dag ikke findes egentlige behandlinger.

Formålet med forskningen er at blive klogere på sygdommene, så øjenlæger  bedre forstår, hvorfor de kommer, og hvad man kan gøre ved dem. Det omfatter også, at der bliver evalueret og skabt evidens for de behandlingstilbud, der er lige nu, både de kirurgiske behandlinger, men også rehabiliteringsforløb, hvor børn og familier skal lære at leve med det store synstab,  forklarer  Line Kessel i pressemeddelelsen.

Line Kessels forskningsgruppe har vist, at en lang række øjensygdomme hænger sammen med sygdom et andet sted i kroppen. Ifølge Line Kessel er det derfor også vigtigt at se på, hvilke børn der skal igennem en udredning og hvor kompleks udredningen skal være, så det sikres, at ressourcerne bruges bedst, både for familierne og de sundhedsfaglige.

Børn med øjensygdom halter bagud

I forhold til rehabilitering har hendes forskning blandt andet vist, at børn med genetiske nethindesygdomme halter bagud i forhold til skolegang, uddannelse, og senere beskæftigelse som voksne. Eksempelvis kan forskerne se, at deres livstidsindtægt er reduceret betydeligt og at de er mere syge end den raske kontrolgruppe, fortæller Line Kessel også om et socioøkonomisk studie, der er gennemført i samarbejde med VIVE.  

Line Kessel er også formand for en arbejdsgruppe, der er i gang med at udarbejde anbefalinger til håndtering af nærsynethed hos børn i Danmark. Hun forventer, at denne vejledning bliver færdig i 2025.

Hun har afholdt tiltrædelsesforelæsning 8. november.